Marcel68 » Specials » Fotografie

Digitale camera maakt fotografie nog leuker

Digitale camera maakt fotografie nog leuker In de beginjaren van de fotografie moest je met een zwaar apparaat zeulen dat per definitie op een statief stond. Veel te zwaar om vast te houden. Ook om bewegingsonscherpte vanwege de lange sluitertijd te voorkomen was een statief noodzakelijk. De gefotografeerden kregen de opdracht om secondenlang stil te zitten en niet met hun ogen te knipperen. Iedere foto kwam op een gevoelige plaat die vervolgens ontwikkeld moest worden.

Fotorolletjes

Later werd de gevoelige plaat opgevolgd door fotorolletjes. Omdat er meerdere opnames op een rolletje passen, hoefde niet iedere foto apart meer ontwikkeld te worden. Pas nadat het rolletje "volgeschoten" was, hoefde de fotograaf de camera weer te openen om het rolletje te verwisselen.

Fotografie voor de massa

Door de introductie van de fotorolletjes werden de fototoestellen goedkoper, kleiner en kwalitatief beter. Steeds meer mensen gingen dan ook foto's maken en ieder gezin had wel 1 of meerdere camera's.

Digitale tijdperk

In de slipstream van de computer brak ook het digitale tijdperk voor de fotografie aan.
De fotorolletjes werden vervangen door geheugenkaartjes. Foto's kunnen nu direct vanuit de digitale camera op de computer gezet worden om daar te bekijken en te bewerken.
Vroeger werd een rolletje bijna altijd standaard ontwikkeld en afgedrukt. Nu worden alleen de mooiste foto's geselecteerd en zelf geprint of via Internet naar een fotocentrale gestuurd voor een professionele afdruk.
Fotograaf: speel met diafragma, sluitertijd en ISO-waarde!

Fotograaf: speel met diafragma, sluitertijd en ISO-waarde!

Fotocamera's zorgen zelf voor een juiste belichting, maar u kunt daar ook mee spelen. Door diafragma of sluitertijd aan te passen krijgt u een heel andere foto. Ook een andere ISO waarde of bewust wel…
Doe meer met uw digitale foto's

Doe meer met uw digitale foto's

Het is zonde om uw digitale foto's alleen op uw harde schijf te laten staan. Er is zoveel meer mogelijk: maak een webalbum of laat een fotoboek afdrukken. Zorg ook voor een goede backup van uw foto's,…
Aanschaf digitale camera: waar let u op?

Aanschaf digitale camera: waar let u op?

Er zijn veel verschillende digitale camera's te koop. Natuurlijk wilt u er een die goede foto's maakt. Niet alleen het aantal megapixels is daarbij van belang, ook de kwaliteit van de lens speelt een…
Gepubliceerd door Marcel68 op 03-02-2008, laatst gewijzigd op 01-08-2013. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.

Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Collectie Infoteur