Marcel68 » Specials » Ongedierte

De bestrijding van veel ongedierte kunt u zelf doen

De bestrijding van veel ongedierte kunt u zelf doen Natuurlijk zijn er situaties waarin het verstandig is om een expert in te schakelen. Bijvoorbeeld als de hoeveelheid ongedierte uit de hand loopt of als de zelfgenomen maatregelen geen succes hebben. Maar vaak kunt u zelf ook een hoop doen.

Kant en klare oplossingen

Voor veel soorten ongedierte is in de winkel een pasklare oplossing te koop. Vaak gaat het dan om dierenwinkels, bouwmarkten of tuincentra die een groot assortiment te bieden hebben. Ook zijn er diverse webshops met een breed scala aan bestrijdingsmiddelen.

Preventie

Bij de meeste soorten ongedierte is in de bestrijding een belangrijke rol weggelegd voor preventie. Als de beestjes niet in uw huis of tuin kunnen komen, of daar niet de gewenste situatie aantreffen, dan ontstaat er ook geen overlast. Een paar voorbeelden. Muizen kunnen vaak buiten de deur gehouden worden door gaten en kieren dicht te maken, etenswaren goed op te bergen en kruimels weg te halen. Goede horren voorkomen dat muggen uw huis binnenkomen en de voortplanting van deze zoemende plaagdieren kan bemoeilijkt worden door stilstaande plassen water bij uw huis of in uw tuin op te ruimen.

Huismiddeltjes

Als preventie onvoldoende helpt tegen ongedierte is kant en klaar gif een mogelijkheid, maar lang niet altijd nodig. Diverse huismiddeltjes hebben hun werkzaamheid allang bewezen. Zo kunt u bladluizen te lijf gaan met zeepwater-spiritus. Muizenvallen met pindakaas maken korte metten met een muizenplaag. En een zelfgemaakte val met onder andere witte wijnazijn helpt u van uw fruitvliegjesoverlast af.

In de artikelen hieronder worden verschillende soorten ongedierte besproken. Welke preventiemaatregelen moet u nemen? En ook: welke bestrijdingsmiddelen kunt u het beste inzetten tegen een uitgebroken plaag?
Bestrijd bladluizen met zeepwater-spiritus

Bestrijd bladluizen met zeepwater-spiritus

Last van bladluizen? Er zijn een aantal mogelijkheden om dit ongedierte te bestrijden. In de handel is gif te krijgen waarmee ze verdelgd kunnen worden. Een andere optie is om een natuurlijke vijand v…
Vang muizen met pindakaas

Vang muizen met pindakaas

Last van muizen? Er zijn een aantal dingen die u kunt doen om ze te bestrijden. Gif gebruiken is een mogelijkheid. Ook kunt u proberen de muis te vangen, dood of levend. Met een muizenval bijvoorbeeld…
Vang fruitvliegjes met witte wijnazijn

Vang fruitvliegjes met witte wijnazijn

Je kent het wel: de fruitschaal wordt omzoomd met allemaal kleine vliegjes. En ook bij de pedaalemmer zijn ze vaak te zien. Dat zijn fruitvliegjes. Natuurlijk geen leuk gezicht en ook geen al te fris…
Pak muggenoverlast zo dicht mogelijk bij de bron aan

Pak muggenoverlast zo dicht mogelijk bij de bron aan

Wakker liggen van gezoem of geprikt worden met jeuk en bulten als gevolg. De een heeft meer last van muggen dan de ander. Muggen selecteren op geur en kiezen dan het lekkerste hapje. In Nederland zijn…
Gepubliceerd door Marcel68 op 27-05-2010, laatst gewijzigd op 20-10-2014. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.

Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Clarita, Morguefile